Wczytuję dane...

Kurkuma - złoty naturalny lek

Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych, która w kuchni polskiej jest szeroko stosowana jako przyprawa do dań.  Jednak jej właściwości nie kończą się tylko na wzbogaceniu smaku potrawy.  Ma ona również liczne właściwości zdrowotne. Dzięki temu coraz częściej stosuje się ją jako suplement diety, który wspiera zdrowie oraz pomaga w leczeniu różnych chorób. 

Przez wiele lat dodatek kurkumy do dania kojarzył się wyłącznie z ich farbowaniem, ponieważ dzięki zawartości w niej polifenoli, nadaje intensywny pomarańczowy kolor. Jednak coraz częściej ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, wykorzystywana jest do wsparcia organizmu.

Dlaczego warto stosować kurkumę mieloną w codziennej diecie?

Dodatek kurkumy mielonej do codziennej diety jest zalecany ze względu na jej silne właściwości prozdrowotne. Są to działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe i neuroprotekcyjne. Jest ona bowiem źródłem polifenoli, w tym kurkuminy, która nie tylko zapewnia intensywny kolor, ale też liczne właściwości zdrowotne. Regularne spożywanie kurkumy może przyczynić się do zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie. Dzięki temu jest mniejsze ryzyko wystąpienia poważnych chorób, takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze i choroby sercowo-naczyniowe.

Stosowanie kurkumy może okazać się korzystne w leczeniu i zapobieganiu niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby (jest to najczęstsza choroba wątroby na świecie). Ponadto może mieć wpływ na obniżenie stężenia lipidów i wsparcie funkcjonowania gospodarki węglowodanowej.

Stosowanie kurkumy mielonej w kuchni wykracza poza jej zastosowanie jako barwnika w mieszkankach curry czy przygotowywaniu złotego mleka. Jej unikalny smak i aromat mogą wzbogacić szeroką gamę potraw, od zup po ryż, oferując jednocześnie korzyści zdrowotne. 

Kurkuma w kosmetyce

Wykorzystanie kurkumy w kosmetyce to sprawdzony sposób na wydobycie naturalnego piękna skóry, czerpiący z bogactwa jej właściwości. Jako składnik rodziny imbirowatych, kurkuma jest ceniona za swoje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Przyczyniają się one do poprawy kondycji skóry. Regularne stosowanie kurkumy w daniach lub w suplementacji, może wesprzeć zdrowie skóry od wewnątrz. Niekiedy stosowana jest ją jako dodatek do maseczek, toników i innych kosmetyków do twarzy. Należy pamiętać, że w takiej formie może pozostawiać plamy na twarzy. Dobrym rozwiązaniem jest dodawanie jej do różnych dań oraz stosowanie suplementów diety, które ją zawierają. 

Złote mleko – azjatycki sekret zdrowia i długowieczności

Złote mleko jest napojem uznawanym na całym świecie jako azjatycki sekret zdrowia i długowieczności. Jego głównymi składnikami jest kurkuma mielona, mleko, imbir, miód i pieprz czarny. Złote mleko często przyrządza się również z dodatkiem oleju kokosowego, który ułatwia wchłanianie aktywnych substancji z kurkumy. Jesteś na diecie wegańskiej? Zmień mleko na napój roślinny i również korzystaj z właściwości wynikających z picia złotego mleka.

Ten napój doskonale sprawdza się jako część wieczornej rutyny. Pomoże się zrelaksować i poprawi jakość snu. Regularne spożywanie złotego mleka może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia, wspierając zdrowie organizmu, dzięki właściwościom przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym, neuroprotekcyjnym i przeciwbakteryjnym. 

Kurkuma jako lecznicza przyprawa

Wykorzystanie kurkumy jako przyprawy w kuchniach całego świata ma długą historię, szczególnie ze względu na jej pochodzenie z południowo-wschodniej Azji, a dokładniej z Indii. Uznaje się ją tam za składnik o głębokich tradycjach. Kurkuma jest składnikiem nie tylko mieszanki curry, ale również wielu innych potraw. Nadaje im nie tylko wyjątkowy kolor, ale także korzystnie wpływaja na zdrowie.

Zastosowanie kurkumy w kuchni wykracza poza jej walory smakowe. Do właściwości kurkumy można zaliczyć działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe i neuroprotekcyjne. . Długotrwałe jej stosowanie może wpływać na poprawę zdrowia wątroby oraz wspierać zdrowie układu trawiennego. Dodatkowo może wpływać na obniżenie stężenia glukozy we krwi oraz zmniejszać stan zapalny obserwowany wewnątrz organizmu oraz na skórze.

Kurkuma w kuchni

Chcesz poznać nowe smaki i otworzyć się na nowe dania? Dodatek kurkumy do codziennego menu, może być ciekawym rozwiązaniem. Jej stosowanie mogą również rozważyć osoby, którym jej smak nie przypadł do gustu. Wystarczy, że jej niewielką ilość dodasz do gotującego się dania, dzięki czemu nie zmieni jego smaku, a wpłynie korzystnie na jakość oraz barwę posiłku. 

Kurkumę możesz wykorzystywać jako dodatek do przeróżnych koktajli oraz lodów. Dodatkowo idealnie sprawdzi się w przyprawianiu mięs oraz przeróżnych sosów. Idealnie komponuje się z mlekiem kokosowym jako baza do różnych dań kuchni azjatyckiej. 

W celu korzystania w pełni z właściwości kurkumy, nie tylko smakowych i barwnych, należy pamiętać o kilku szczegółach podczas jej wykorzystywania, które zwiększają jej biodostępność. Po pierwsze stosując kurkumę należy połączyć ją z pieprzem. Po drugie do dania dodać tłuszcz i lecytynę. Lecytyna jest emulgatorem, który pomaga rozpuszczać i stabilizować tłuszcze, a kurkumina jest rozpuszczalna w tłuszczach. Przyłączenie lecytyny do kurkumy może pomóc w lepszym wchłanianiu kurkuminy w organizmie. Do dobrych źródeł lecytyny, można zaliczyć jajka, soję, nasiona i orzechy. Dodatkowo należy pamiętać, aby kupując przyprawę, kierować się jej jakością, a nie ceną.  

Suplementacja kurkumą

Suplementacja kurkumy zyskuje na popularności jako metoda wspierania ogólnego stanu zdrowia. Jako główny składnik wielu suplementów diety, kurkuma oferuje właściwości zdrowotne, które mogą przyczynić się do poprawy trawienia, wsparcia wątroby, łagodzenia zapalenia stawów i stanów zapalnych w organizmie. Ponadto jej stosowanie może okazać się skuteczne w obniżaniu ciśnienia tętnicze krwi, stężenia glukozy i insuliny oraz wsparciu układu sercowo-naczyniowego.

Włączenie kurkumy do codziennej suplementacji może być prostym sposobem na poprawę wydzielania soków trawiennychKurkuma to przyprawa, która pochodzi z południowo-wschodniej Azji, a jej zastosowanie w medycynie sięga wieków. Obecnie, dzięki dostępności suplementów diety, korzystanie z jej dobroczynnych właściwości jest łatwiejsze niż kiedykolwiek.

Kurkuma wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co czyni ją ważnym elementem w profilaktyce wielu chorób, w tym cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego i chorób układu sercowo-naczyniowego.  Dlatego warto rozważyć jej regularne przyjmowanie wraz z dietą lub suplementację. 

Badania nad kurkumą

Kurkuma dzięki licznym właściwościom zdrowotnym jest stosowana jako środek poprawiający zdrowie organizmu. Poznaj kilka faktów na jej temat, które można znaleźć w badaniach:

  1. Kurkumina zawarta w kurkumie wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i hepatoprotekcyjne. Oznacza to, że może chronić wątrobę przed uszkodzeniami i stanami zapalnymi związanymi z chorobami tego organu [1].
  2. Regularne stosowanie kurkumy może zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego i łagodzić ich przebieg, w tym miażdżycę, niewydolność serca, zwłóknienie serca, niedokrwienie i zawał mięśnia sercowego. Kurkumina działa ochronnie na naczynia krwionośne, zmniejsza stany zapalne w organizmie i ma właściwości antyoksydacyjne [2].
  3. Regularne stosowanie kurkumy może pomóc w obniżaniu stężenia lipoprotein LDL, które potocznie nazywane są złym cholesterolem oraz triglicerydów. Wpływa, także na zwiększenie stężenia lipoprotein HDL, które potocznie nazywane są dobrym cholesterolem. Dawki kurkumy wykazujące takie efekty w badaniach naukowych, zaczynały się od 0,5 grama [2]. 
  4. Kurkuma może pomóc dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym w ochronie komórek nerwowych przed uszkodzeniem. Dodatkowo jej stosowanie może okazać się skuteczne w zmniejszaniu stężenia amyloidu, czyli białka, które może gromadzić się w tkankach organizmu w postaci zbitych struktur, które obserwuje się np. w chorobie Alzheimera [3]. 
  5. Przeprowadzono badanie, w którym pacjentów z cukrzycą typu 2 podzielono na dwie grupy. W pierwszej pacjenci przyjmowali 500 mg kurkumy połączonej z piperyną, natomiast druga grupa otrzymywała placebo. U osób z grupym pierwszej, która przyjmowała kurkumę doszło do obniżenia stężenia glukozy, hemoglobiny glikowanej i peptydu C. U pacjentów, którzy przyjmowali kurkumę doszło także do poprawy parametrów wątrobowych w porównaniu do grupy, które jej nie stosowała [4]. 
  6. Kurkumina zawarta w kurkumie może również pomagać w łuszczycy. Kurkumina chroni skórę, zmniejszając stany zapalne i neutralizując działanie wolnych rodników. Wpływa również na enzymy kluczowe dla detoksykacji i reakcji na stres oksydacyjny, dzięki czemu może pomóc w zmniejszaniu objawów łuszczycy [5,6]. 
  7. Dawki kurkumy, które wykazywały korzystny efekt w badaniach, wahają się od 0,5 grama do 2 gramów. Już takie ilości spożywane codziennie, zarówno w formie przyprawy i suplementów diety, mogą wpływać na wystąpienie efektu zdrowotnego. 

- Materiał przygotowała Monika Sejbuk